Actionleg fra Gormiti: Små figurer, stor fordybelse

Hvad skal der til for at få dine børn til at lege sammen og fordybe sig? Præsentér dem for et fantasifuldt univers med uendelig mange timers fordybelse. Momsterne har med deres actionsøgende unger kastet sig i Gormitiernes verden, som er et legetøjsunivers med actionfigurer baseret på en historie om holdarbejde, venskab og om at nå sine mål – og selvfølgelig samtidig have det sjovt. Læs med her, hvad Momsterpanelet synes om legetøjet, og om hvordan små figurer kan skabe store lege for seje drenge (og piger) med fuld skrald på fantasien.

Med i testen var følgende tre influencere og deres familier:

1. Influencer // Malene fra Åndehuller

Gormiti fra Amo Toys fra er et helt og aldeles fantastisk univers, synes vi. Elliot på 4 og Sophia på 7 år blev suget direkte ind i det farverige univers. Der er fede detaljer og lagt op til masser af historie, som det nysgerrige barn kan dykke ned i. Samtidigt er legetøjet intuitivt, så børnene fik hurtigt øen op og var i gang. Det er skønt at se, hvordan legetøjet samlede dem med det samme. Det spillede bare. HELE familien kan være med, når der lægges op til elementernes kamp med de seje actionfigurer fra Amo Toys.

Funktionalitet: 4 ud af 5

Elliot udbrød et kæmpe ”waaauw”, da han så kasserne. De var farverige og indbydende – og nemme at komme i gang med. Vi sad hurtigt fire mennesker samlet om det. Tingene er ligetil, så selvom der fulgte en fin A4-instruktion med, så samlede vi det uden. Udvalget er ikke kæmpe stort, men det synes jeg, er en styrke. Det er ikke uopnåeligt at få samlet serien af legetøjet, men samtidig er der nok til, at man kan ønske sig dem og spare op til dem løbende. Det er bygget op om de fire elementer = fire venner, en skurk og flere andre figurer til at give eventyret spræl (og der er også en pige med). Tegnefilmen er sød og leverer masser af hjælp til fantasien til eventyrlystne drenge og piger, selvom man også sagtens kan lege uden. Til én som Elliot er det fantastisk med de mange lag. Han er kostbar i begyndelsen og i takt med, at han så bliver tryggere og mere udforskende, så trækkes han videre i alle de mange detaljer og historier. Jeg ser ham lege med det i lang tid frem. Når det ikke får fem stjerner, skyldes det, at øerne sidder lidt løst, så han hurtigt får skubbet til det hele.

Nødvendighed: 4 ud af 5

Det lyder måske tosset at kalde legetøj nødvendigt, men lige det her får altså en helt særlig stjerne (eller fire) hos mig. For netop kombinationen af fed fantasi, venskab, godt og ondt samt samarbejde taler lige til Elliots 4-årige hjerte. Han kan lide at slås. Han kan lide, at det er lidt råt. Samtidigt er det enkelt at bruge, men spækket med detaljer til det nysgerrige barn. Elliot har brug for at blive udfordret, pirret og provokeret, og det tilbyder Gormiti lige præcis. Det serverer det nærmest for ham og vækker ham, lokker ham ind i en spændende verden, som man kan lege frit i – men der er også regler. Tegnefilmen hjælper med at sætte universets setting, og det er en klar styrke for det kvikke barn.

Kvalitet: 5 ud af 5

Vi oplevede at det var høj kvalitet og med mange detaljer. Elliot er fuldstændigt solgt til sit hyperbeast Gorok (en stor abe med rytter). Det har både lyd, lys og bevægelige dele: Og så er det slidstærkt. Han har brug for legetøj, der kan tåle, at han bruger det: Hans abe slås og brøler og drøner derudaf, nogle gange kommer den op at tottes med T-Rex, og så skal man altså være badass abe. Og det holder. Klippeøerne er en smule sårbare over for at blive trampet på (ja, herhjemme mener vi det altså, når vi tester ting…!), men indtil videre har de overlevet elefanten Emma på 2 år, der lige skulle fange, at vi ikke var ude i ”jorden er giftig”. Resten af øen er lavet i tykt papir/karton, som man sætter øerne ned i – og det er også af rigtig fin kvalitet. Ø og bygninger holder til at blive skilt ad og bygget maaaange gange. Jeg kunne endda forestille mig at have øerne med i sandkassen, og sættet med på ferie. For det fylder ingenting; og tigger nærmest om at komme med ud i verden. Jeg er fan.

Pris: 4 ud af 5

Prisen er pæn, synes jeg. Det er rimeligt for kvalitetslegetøj med så stor spændvidde. Den store ø har en vejledende pris på 350 kr i butikkerne og hyperbeast (med herald) 250 kr. Det lyder måske lidt til den høje side, men sættene er større, end man lige forventer. Samtidig varierer priserne for resten af de mindre figursæt, hvor disse to sæt altså er de dyreste. Ville jeg købe flere? Ja, det kunne jeg sagtens finde på. Især armbåndet til skiverne, der følger med de store hyperbests, eller tårnet (dem finder man i de papirer, der er med i æskerne). Det er jo det, man ser i tegnefilmen, og det giver legetøjet en ekstra dimension.

2. Influencer // Christina fra Mig og Morskabet

I min optik er legen på mange måder en truet størrelse. Tablets, smartphones og andre spillemaskiner truer på mange måder børns fysiske leg. Blandt andet leg, hvor hånden styrer små figurer igennem et landskab skabt ud fra den frie fantasi. Amo Toys forsøger med deres Gormiti’er at tage kampen op. Ved at give børnene muligheden for at tage del i et fantasiunivers, baseret på tanken om legen med vennerne, som sammen skal redde verden. Mine to drenge har givet sig i kast med de små figurer og her følger vores samlet anmeldelse. 

Funktionalitet: 3 ud af 5

Universet kommer i følgeskab med en tegnefilm, som gør det muligt for børnene at lege og digte videre på handlingen i filmen, og det virker. At det der før bare var i “tv”, nu kommer ud på stuegulvet. Tegnefilmen er på niveau med en række andre hurtigtproducerede tegnefilm, som laves i dag – hvor der lægges stor vægt på “Gorm”, beskytteren som skal holde sammen og kæmpe imod det “onde”. Super fint budskab og sproget i den 15 minutter lange dansktalende video er også fin. 

Nødvendighed: 2 ud af 5

Hvorvidt et produkt er nødvendigt er altid en smagssag. Denne startpakke, kan bestemt ikke stå alene, grundet dens indhold og derfor mener jeg, det er vigtigt at overveje, om man vil kaste sig ud i et samleprojekt. Børn elsker jo at samle og købe små lykkeposer med håbet og spændingen om det nu netop er den figur, de mangler, der er i posen. Og der er behov for legetøj, som forsøger at tage kampen op mod skærmen og Gormiti forsøger at brede sig på flere flader, gør mig mere positivt stemt. Vi har selv, forud for denne test, stødt på en tidligere produktion af Gormiti, på diverse loppemarkeder og her har drengene været tiltrukket af de små figurer og de større bygninger lavet i massiv plast. Det har de så sat sammen med denne “nye” udgave af Gormiti, og jeg kan ikke lade være med at komme med en anbefaling om altid at tjekke markedet for brugt legetøj, for skal hvert barn have et par figurer og en base, så slipper man hurtigt en mindre formue. 

Kvalitet: 1 ud af 5

Gormiti-universet, landskabspladen er lavet i massiv pap, med små papbygninger, der kan stå på plastbjerge. Hvorvidt det kan holde til fleres års god aktiv leg, er jeg i tvivl. Faktisk er en af figurerne knækket, allerede inden jeg nåede at komme til tasterne, for at skrive min anmeldelse. Så selve produktet er af ringe kvalitet, synes vi. Men så er der tanken om forskellige elementer, ild, sten, vand med flere. Det er rigtig fint og gør, at figurerne snildt kan tages med udenfor, og der kan bygges livagtige landskaber på græsplænen eller sandkassen. Min ældste sagde, da vi pakkede kassen ud med landskabet, at han følte, at der manglede en masse i kassen, og den mest var fyldt med “luft”. Sandheden skal nogen gange høres fra børn. Dette leder mig videre til næste punkt i denne anmeldelse.

Pris: 1 ud af 5

Jeg synes, prisen for begge pakker er for høj. Den vejledende udsalgspris for æsken med landskab (uden figurer) er 350 kr, hvilket i min optik er mange penge for så lidt indhold. Sammenlignes Gormiti med lignende produkter, er prisen højere for mindre indhold og dårligere kvalitet.

3. influencer // Karina fra Mortotten

Vi har været så heldige at få lov til at teste universet Gormiti. Det har betydet meget at kunne fordybe sig i leg og fantasi! Måske ikke noget drengene tænker så meget over, men jeg som mor tænker en hel del over. Vigtigheden i leg og fordybelse er noget, jeg selv husker fra min barndom, og som jeg endda savner og tilligemed misunder drengene, de kan! Det har været en fornøjelse at fortælle drengene om Gormiti-universet og se og opleve dem digte videre og lave deres egne små fortolkninger af øerne og figurerne – nøjagtig som jeg selv gjorde, da jeg var barn. At Gormiti har fundet vej hjem til os og mine drenge betyder, at der er kommet meget mere fokus på leg drengene imellem. Der laves hold, samarbejde, krige, kærlighed og uvenskab mellem figurerne og drengene, de skaber en leg SAMMEN, hvor de indtager hver deres forskellige roller og indlever sig 100% i det. Det er klart noget der har manglet i sortimentet, så alle ønsker og gaver ikke er Paw Patrol og PJ Masks. Faktisk er Gormiti nu en del af Felix’ ønskeliste til hans 6 års fødselsdag. 

Funktionalitet: 4 ud af 5

Gormiti sætter omgående gang i leg og fantasi, dog skal man lige researche lidt historie inden, eller se tegnefilmene, hvis man gerne vil vide lidt om universet bag, inden man kaster sig ud i egen fantasi og krig. Her virker figurerne rigtig godt på at skabe en masse fantasi og leg. Dog virker det nok endnu bedre at se tegnefilm inden brugen af Gormiti-leg. Jeg har dog valgt at udelukke tegnefilmene, da jeg hellere vil se drengenes udvikling i/af FRI fantasi. Her har det virket rigtig godt, men selvfølgelig vil genkendeligheden fra tv også kunne skabe en anden leg.

Nødvendighed: 4 ud af 5

For mig er det SÅ vigtigt, at der er legetøj som Gormiti. Der er SÅ meget til piger og en masse universer, de kan forholde sig til, men på drengesiden har det altså haltet lidt. Det her er klart noget vi kommer til at “dyrke” og figurerne står allerede på ønskelisten til den næste fødselsdag. At drengene kan kombinere leg og fantasi SAMMEN, men alligevel i hver deres verden er guld!

Kvalitet: 3 ud af 5

Kvaliteten af selve figurerne er i top, men selve pladen, ø’erne og deres “slotte” som er lavet af pap og tynd tynd plastisk synes jeg faktisk er rigtig ærgerlig. Det er noget, der lynhurtigt vil gå i stykker og det passer ikke helt sammen, når figurerne er super tjekkede. Her bliver legetøjet rykket rundt og det holder hverken ø’er eller pap-boligerne til. Der mangler lidt kvalitet bag selve den visuelle verden, nu hvor resten er så fint gennemtænkt.

Pris: 3 ud af 5

For figurerne er prisen helt okay og klart noget jeg synes er pengene værd. Selve universet og pladen synes jeg faktisk er for dyr i forhold til det man får. Priserne er egentlig ret jævne med så meget andet legetøj, hvilket er en fordel for figurerne, men for universet synes jeg desværre det bliver for dyrt.

Processed with VSCO with a5 preset

Samlet vurdering af Gormiti:

  • Funktionalitet: 11 ud af 15
  • Nødvendighed: 10 ud af 15
  • Kvalitet: 9 ud af 15
  • Pris: 8 ud af 15

Den samlede karakter: 38 ud af 60


TESTPRODUKTET

Produktnavn: Gormiti legetøj
Firma: Gormiti
Beskrivelse: Gormiti legetøjet er baseret på Gormiti tegnefilmene, som handler om 4 børn, der bekæmper ondskab i Gormitiernes verden. De fire børn opdager det skjulte tårn, hvor alle deres heltedrømme pludselig bliver til virkelighed. I tårnet finder de også de armbånd, som sætter dem i stand til at tilkalde og kæmpe med de legendariske gormitier. Gormiti er en serie om holdarbejde og venskab og om at nå sine mål og have det sjovt.
Se et afsnit af tegnefilmen her
Pris: 350 kr for legesættet “Island Gorm Playset” og 250 kr for “Hyper Beast + Herald”.
Webshop:  Du kan finde Gormiti lige her.