Overvind dine børns kræsenhed

I de sidste to uger har 10 udvalgte Momster-familier testet en ny bog fra Gyldendal, der sætter fokus på kræsne børn. Bogen er opbygget af både opskrifter og gode tips til, hvordan du overkommer dit barns kræsenhed.

Lyder denne bog også som noget, du vil kunne bruge derhjemme? Så skal du læse tre af mødrenes dybdegående anmeldelser af bogen lige her. HUSK, på Instagram kan du ved at søge #momstertest finde endnu flere tests af familierelevante produkter.

Følgende tre mødre har testet bogen “Det kan jeg ikke li’ … endnu!”:

1. influencer // Stine

Erling Særling. Det kalder de (kærligt) mit barn nede i hans dagpleje, på grund af hans ekstremt særlige madpræferencer. Jeg vil så gerne have, at mit barn spiste alt, hvad der bliver sat på bordet. Men jeg har fået et barn, der er… ja, ikke kræsent, men i hvert fald kun lidt glad for at spise ting, som han ikke kender 100 procent og er tryg ved. Og dét er øv. Øv, fordi jeg er nervøs for, at om han nu får de vitaminer og mineraler, som han har brug for. Øv, fordi det har tendens til at skabe dårlig stemning ved måltiderne. Og øv, fordi jeg er SÅ træt af at høre mig selv sige til andre mennesker, hvor vi er på besøg, at ’nej, det kan han ikke så godt lide’. Så jeg har virkelig læst mange ting om kræsenhed og tips og tricks til at få børn med en meget selektiv tilgang til mad til at åbne op. Uden at vi af den grund har knækket koden. Derfor var jeg også virkelig klar, da jeg så titlen på Christian Bitz nye bog. Den var jo umiddelbart som skrevet til mig/os. Måske netop fordi, at jeg har læst så meget om emnet, så blev de høje forventninger ikke helt forløst i bogen. Jeg synes, at siderne med information er begrænset til almindelig fornuft, og jeg mangler også forklaring på, hvorfor de forskellige retter skulle være særligt gode for kræsne børn. Jeg har fået en fin og inspirerende kogebog med hverdagsmad, som jeg er sikker på, at jeg kommer til at bruge, men ikke noget specifikt brugbart særligt i forhold til mit barn.

Funktionalitet: 3 ud af 5
Bogen er flot og lækker. Smukt layout og tiltalende billeder. Den har fine, overskuelige og inspirerende opskrifter, og jeg kommer helt sikkert til at bruge den til at få ideer til hverdagsmaden fremover også. Jeg savner nok lidt ideer, der er specielt egnede til kræsne børn – eller i hvert fald hvorfor lige præcis opskrifterne i bogen skulle være særligt gode. Der er lidt gode og konkrete tips tilsidst i bogen, men der er også en del afsnit, som jeg ikke umiddelbart synes, har så meget med mit kræsne barn at gøre – især i første halvdel af bogen (fx afsnittene om eksperter og økologi).

Nødvendighed: 3 ud af 5
Denne bog kommer ikke til at løse vores kræsenheds-problem hjemme ved os. Og det havde jeg nok heller ikke forventet – trods alt. Men jeg havde regnet med nogle aha-oplevelser, eller nogle tips så gode, at jeg tænkte ’dem skal jeg prøve af’, men dem finder jeg ikke helt. Jeg får en masse baggrundsviden og beskrivelser i forhold til mad og smage, og det er fedt, men ikke så brugbart til det specifikke emne.

Kvalitet: 3 ud af 5
Her gælder lidt de samme overvejelser, som ovenfor. Netop fordi jeg kender Christian Bitz som en meget vidende og skarp ernæringsekspert, havde jeg nok regnet med mere brugbare tips og ikke en følelse af, at jeg har læst det meste før via mine mangle google-søgninger om emnet. Der bliver lovet et sted, at det vil nørde emnet kræsenhed, og det synes jeg ikke helt, bliver holdt. Der er informationerne for beskrivende og basic for mig. Desværre er jeg også snublet over et par trykfejl, og det generer blikket for en journalistuddannet som jeg.

Pris: 4 ud af 5
Prisen på 269,95 kr. virker for mig helt rimelig. Det er vel der omkring, at en (børne-)kogebog ligger, og jeg synes, at man får fin inspiration til sin hverdagsmad for pengene.

2. Influencer // Sabrina

Vi har været så heldige at få lov til at teste bogen “Det kan jeg ikke li’ … endnu!”, da min søn og inkl. mig selv godt kan være lidt til den kræsne side, når det kommer til grøntsager, dog prøver vi at eksperimentere mere med grøntsager herhjemme til aftensmad, så vi glæder os til at prøve nogle af opskrifterne af.

Funktionalitet: 5 ud af 5
Jeg synes, den er fortalt godt, den er ikke på nogle måde kedelig at læse, selvom der er meget læsning. Det hjælper nok også at selve bogens design både udenpå og inden giver et god farvespil, så det ikke kun er hvide kedelig sider. Opskrifterne er lige til at gå til, de er let læselige, så man sagtens kan forstå hvad man skal trin for trin.

Nødvendighed: 3 ud af 5
Det er selvfølgeligt vigtigt at prøve at afhjælpe min søn som er sådan midt imellem kræsen. Jeg vil sige, at Christian Bitz kommer ind på nogle punkter, som giver stof til eftertanke, som måske man kan arbejde videre med angående kræsenhed. Men mange af tingene, som han skriver om, er jeg i hvertfald bevidst om i forvejen, nu hvor jeg selv arbejder i madbranchen.

Kvalitet: 3 ud af 5
Nu var min søn ikke særlig vild med de to retter, vi afprøvede, men den sidste vi afprøvede, altså bolognese opskriften, den kunne han godt lide. Kødsovsen vil vi lave igen, hvor vi bare tilføjer revet squash i, for det har lidt større effekt herhjemme med de “skjulte” grøntsager, istedet for hele grøntsager som squash spaghettien. Så vi fik da lidt inspiration fra opskrifterne, hvor man selv lige kan twiste det lidt.

Pris: 4 ud af 5
Prisen svinger mellem 250-270 kr afhængig af, hvor man køber den. Det er i den dyre ende. Hvis man tror, at det er en bog fyldt med opskrifter, kommer man til at føle sig snydt, for der er kun 40 opskrifter i alt. Men der er til gengæld en masse god læsning omkring kræsenhed, og hvordan man kan prøve at afhjælpe det på længere sigt.

3. Influencer // Cille

Formålet med Christian Bitz’s nye bog ”Det kan jeg ikke lide… endnu” er at forebygge kræsenhed hos børn, samt guide og støtte forældre, hvis barn er kræsent. I vores tilfælde har vi en søn, som stort set spiser alt. Det lyder jo bare helt fantastisk. Men, der er et men. Vi får ikke spist varieret nok. Som Christian Bitz skriver, så er det vigtigt, man får stimulereret smagssansen med nye indtryk. Bogen har fået mig til at reflektere over, hvor stor en påvirkning vi forældre ubevidst har ift. vores børns kræsenhed. Derfor var sagen klar, Hector skulle ikke længere spises af med Knorrs lasagne, han skulle spise den hjemmelavet med masser af lækre grønsager. Jeg vil derfor kunne anbefale bogen til alle børnefamilier, uanset om ens børn er kræsne da den er en stor inspiration.

Funktionalitet: 5 ud af 5
Bogen er nem at navigere i. Der er opslag bagerst, så man har et overblik over alle opskrifterne. Der er højest et par opskrifter ad gangen, hvor det er efterfulgt af enten fakta, reflektioner eller gode råd i forbindelse med kræsenhed. Det fungerer godt.

Nødvendighed: 4 ud af 5
Umiddelbart troede jeg ikke, bogen var en nødvendighed for os, da vores søn ikke er kræsen. Men da jeg læste den, blev jeg opmærksom på, at vi simpelthen ikke prøver nok nye retter. Så på den måde er vi egentlig selv med til at gøre ham kræsen, da vi begrænser nye smagsstimulationer. Derfor er den en kæmpe inspiration for os til at prøve nye retter, og samtidig få flere grønsager ind i maden. Vi er blevet meget glade for den.

Kvalitet: 5 ud af 5
Bogens kvalitet er både god og indbydende. Layoutet er tiltalende, og det fungerer bare godt, at bogen udkommer i hardback.

Pris: 4 ud af 5
Personligt synes jeg prisen er rimelig. Det 270 kr den koster er godt givet ud. Hvis man har kræsne børn, så er den helt sikkert alle pengene værd. Men den er absolut også penge værd, hvis du gerne vil lære at spise varieret.


Samlet vurdering af bogen “Det kan jeg ikke li’ … endnu!”: 46 ud af 60

Funktionalitet: 13 ud af 15
Nødvendighed: 10 ud af 15
Kvalitet: 11 ud af 15
Pris: 12 ud af 15


Om testproduktet:

Produkt: “Det kan jeg ikke li’ … endnu!”, af Christian Bitz
Forlag: Gyldendal
Beskrivelse: Er dit barn kræsen og usikker på “fremmed mad”, og er du ved at gå ud af dit gode skind over det? Så er der hjælp at hente fra Christian Bitz’ nye bog. Her sættes der fokus på kræsenhed hos børn, og hvordan man overvinder den.
Pris: Bogen koster 269,95 kr, og du kan købe den lige her.

Skriv et svar