Se, hvordan prutter gør dit barn klogere – tag med Familien Atom på eventyr

Savner du også nemme måder at introducere dit barn til noget så komplekst som fysik og endda atomfysik? De færreste af os forælde ved knap nok selv, hvad disse felter helt præcist indebærer, så det er lidt af en opgave at skulle introducere det for vores unger. Men nu er der hjælp på vej. For i bogen Familien Atom bliver både børn og voksne inviteret med på eventyr i fysikkens forunderlige verden med plads til både grin og læring. Men forstår man, og er balancen mellem hyggelæsning og læring helt i top? Det kan du læse lige her, hvor tre momstermødre og deres børn har læst og anmelder Familien Atom, der handler om fysik  og atomer tilsat en hyggelig omgang prutter.

Med i testen var følgende tre bloggere:

Rikke fra Little Bit of Bihl

Wow, der er store forventninger til bogen, der har til formål at give børn en tidlig og sjov introduktion til fysikkens verden. Min egen introduktion til fysikkens verden, startede som teenager i folkeskolen. Her havde jeg travlt med at sladre med veninderne, grine af læreren, der lignede julemanden og måle højden på vores Buffalo sko. Heldigvis har forfatteren taget højde for de teenagerpiger, der nu har skiftet Buffalo støvler ud med mand og børn og skrevet en lille side til os voksne. Der gives lige en lille opsummering af atomer og deres opbygning, der så alligevel får en klokke til at ringe – Pyha, så spildte ”julemanden” ikke helt sin tid. Og hurra for det, for eller kunne det ende med en ret kedelig spørgetime for junior. – ”Hvad handler den om, mor? Den handler om en dreng, der prutter sin familie væk”. Her ved ALLE, der har været i selskab med 5-årige, hvilken reaktion, der kommer. Jeg er så faktisk blevet total snerpet på mine gamle dage og synes slet ikke at prutter er sjove. Heldigvis er bogen meget mere end prutte-humor og rigtig sød. Den indbyder til både grin (PRUUUUT), læring og gode snakke. Om Louie ender med at blive atomfysiker efter at have læst denne bog, skal jeg ikke kunne sige. Men jeg kan være helt ærlig og sige, at han endnu ikke havde anet hvad et atom var, hvis vi ikke havde læst denne bog.

 • Funktionalitet: 5 ud af 5
  Bogen er sød, sjov og lærerig. Efter historien, kommer der lidt om atomer i børnehøjde (eller voksenhøjde, hvis man ikke lige fulgte med i folkeren), og det var faktisk rigtig spændende for Louie. Forstørrelsesglasset blev fundet frem og jagten på atomer blev sat ind. Også selvom der tydeligt blev skrevet, at de er så små og ikke kan ses – Louie tager ikke altid andres ord for gode varer.
  Når der skrives ”til børn”, får jeg tit lidt nervøse trækninger ved øjet, da jeg ofte ser, at der tales ned til børn – Især når det drejer sig om noget, der måske er en smule mere svært end at tegne pindemænd og lege gemmeleg. Men her er det skrevet i et sprog, der henvender sig til børnene, uden at tale ned til dem – Det´ fedt! Samtidig er der gjort plads til det kreative gen, med mulighed for at tegne atomer med forskellige farver – Det var et hit herhjemme. Bogen er hverken for kort eller lang. Man når ikke at blive træt af den og den kan samtidig læses relativt hurtigt, hvis junior lige ønsker en lille historie inden sengetid. Bogstaverne er nemme at læse og teksten har en god størrelse, så man ikke skal sidde og knibe øjnene samme eller holde den 1,5 meter væk fra sig.
  Der er super fine illustrationer i bogen, med lækre farver, hvilket er positivt, når junior ikke kan læse endnu. Men han kan så sidde og kigge på de flotte billederne. Så stor ros til bogens illustrator.
 • Nødvendighed: 2 ud af 5
  Jeg må være ærlig og sige, at den ikke er nødvendig herhjemme. Selvom den har været sjov at læse, budt på efterfølgende samtaler og givet gode grin, er det ikke en bog, jeg ser som en nødvendighed.
  Jeg er helt med på idéen, om at introducere børnene for fysik i en tidlig alder, men jeg ser det ikke som en nødvendighed i mit barns liv lige nu.
 • Kvalitet: 4 ud af 5
  Kender du de bøger, der fylder så meget i skødet, at man slet ikke kan sidde tæt og hygge?
  Eller de bøger, der simpelthen er så store og tunge, at de bliver ved med at falde ned i hovedet på én, når man ligger og putter i juniors seng? Der er selvfølgelig også de bøger, der er så små, at man er tvunget til at holde dem oppe hele tiden. Luksusproblemer, I know, men det kan åbenbart undgås. Bogen har en perfekt størrelse og den kan nemt ligge i skødet og størrelsen fungerer rigtig godt, når man ligger i sengen og læser. Skulle man alligevel tabe den i hovedet, er det begrænset hvor meget skade den kan gøre. Som nævnt er der gjort plads til at tegne bagerst i bogen.
  Her vil jeg dog lige komme med et lille grynt. Siderne er for tynde og for glatte til at blive tegnet på, synes jeg. Det ville ende med udtværede atomer og partikler, der går igennem siderne, hvis man bruger tuscher. Louie brugte farveblyanter, men måtte skifte blyanter tit og brokkede sig lidt over, at det var svært at få farven frem på papiret. Tykkere og mere matte sider kan anbefales til næste gang, så farveblyanterne ikke skal moses ned i papiret for at kunne ses eller tuscherne ikke splatter ud grundet glatte sider. Bortset fra ovenstående, er der intet at sætte på bogen. Et solidt omslag og siderne sidder godt fast i bogen, så de ikke falder ud efter første læsning.
 • Pris: 5 ud af 5
  Hvordan din økonomi ser ud, skal jeg naturligvis ikke blande mig i. Men jeg er sikker på, at næsten alle kan skaffe den 100-mand, det koster at få bogen med hjem. Jeg synes det er en rigtig fair pris for en bog, der både indbyder til grin, læring og gode snakke. Og som samtidig er flot og indbydende.

Josefine fra Josesofine 

Se hér er en bog som ENHVER mininørd i 5-7-årsalderen helt sikkert vil elske! I bogen “Familien Atom” er der (mange) prutter, skønne illustrationer og en herlig fortælling om en familie, som er noget ganske særligt! Ud over det, så introduceres læserne, både store og små, for fysikkens verden og det er en sjov måde at lære om atomer på!
Vi bruger, i familien, en god rum tid på at hygge inden ungerne skal puttes. For vores 5-årige søn Noah, betyder det godnatlæsning, med plads til at tale om bogens fortælling og illustrationer. Han er en vidensbegærlig lille gut, som holder af at tale om stort og småt. Oftes er det de bøger vi læser inden sengetid, som sætter agendaen for dagens sidste, store tanker. I den seneste tid er det bogen “Familien Atom”, som er favoritten!

 • Funktionalitet: 5 ud af 5
  Bogen har en skøn opdeling hvor forfatteren, Jakob Lund Pedersen, har været så venlig, at lave en lille grundbeskrivelse af begrebet “atomer” til os voksne samt en lille guide i, hvorfor bogens fortælling er udformet, som den er. Det er en helt genial måde at sikre, at forældrene har deres basale “atom-viden” på plads og klar til at besvare de mange sjove og nye tanker og spørgsmål, som børnene helt sikkert får efter at have læst bogen. Bagerst i bogen har Jakob igen været på spil. Han har bl.a. lavet lidt huske-rim til børnene, så de nemmere kan huske karaktererne i bogen. Og så er der gjort lidt plads til at tegne sine egne atomer. Fedt,  synes både Noah og mor, og det har givet anledning til flere timer ved spisebordet med hygge og øvelse i, at tegne atomets dele.
  Selve bogens fortælling er super fin, nem at forstå for børnene og let at læse op for de voksne. Faktisk tænker jeg, at det er en god begynder-bog, når Noah skal igang med at lære at læse. Han skal i hvert fald nok lære at stave til “Prut”. 
Det eneste minus ved fortællingen er dog, at uden “den voksne forklarings-side”, så kan nogle af de sjove, gennemtænkte detaljer som er i bogen, godt gå lidt tabt i fortællingen. Men har man en lille mininørd som Noah, så spotter de dem alle sammen i løbet af ganske kort tid.
 Noah blev hurtigt fanget af historien og griner stadig flere gange af både tekst og illustrationer. Det må nu nok også være lidt svært, at finde en 5-årig, som ikke vil komme til at grine højlydt af lyden af prutter – og mange af dem! Det var i hvert fald et sikkert hit her!
  Noah er desuden et meget visuelt barn og vi nyder at tale om alle de fine detaljer i bogens illustrationer, som er udarbejdet af Anne Sigismund. Hunden Kvark er Noah særligt glad for, og vi har talt meget om den lille hund, der er på eventyr med familien.
 • Nødvendighed: 3 ud af 5
  Bøger er en essentiel del af Noahs putteritual og vi tager os gerne god tid til at tale om det vi har læst og set. Denne fine bog har sørget for mange gode stunder med nogle store tanker hos den lille mand, og det er sjovt at tale om dét at være lavet af atomer, og de spørgsmål de nye, store tanker giver anledning til. Kunne vi leve uden denne bog, ja… det kunne vi nok godt, men den har været en rigtig god måde at introducere lidt af fysikkens verden for Noah.
 • Kvalitet: 5 ud af 5
  Bogen er med hard-cover, som gør den solid og holdbar. Det er dejligt, når lillesøster rigtig gerne vil have fingrene i den, når vi læser, da den kan holde til at blive hevet lidt i frem og tilbage. Vi har valgt, at klistre billeder af selv-tegnede atomer ind på de sidste sider fremfor at tegne direkte i bogen. Det har vi gjort, så vi kunne sidde og hygge og øve os lidt først.
 • Pris: 5 ud af 5
  Prisen for bogen på Egolibris webshop er 99,95 kr. og det synes jeg er en rigtig fornuftig pris! Måske en god julegaveide til de små mini-nørder i familien? Den bliver ganske snart tilgængelig for salg på deres side og jeg tror på, at man skal være lidt hurtig på tasterne, hvis man vil sikre sig en udgave til jul!

Natascha fra Natascha Ellen

Da jeg går ned for at hente pakken med bogen, vil min datter Lia have den pakket op med det samme. Hele vejen hjem går og kigger hun på de flotte tegninger i bogen. Vi når kun lige ind af døren, før hun siger: ”MOAR, du skal læse den for mig”. Jeg læser den med det samme højt for min datter, og hun sluger hele historien med det samme. Lia synes, historien er spændende og sjov. Jeg føler dog ikke, hun får det fulde ud af bogen endnu. Jeg tror simpelthen, hun er lidt for lille. Havde hub været 6-8 år, tror jeg, hun ville have fået mere ud af meningen. Men stadig en rigtig god bog.

 • Funktionalitet: 4 ud af 5
  Ideen med bogen er virkelig god, og jeg er vild med den.  Min datter er også virkelig glad for bogen, hun kan godt lide emnet i bogen, som omhandler prutter. Det er primært det, hun snakker om, når hun fortæller om bogen. Men igen, jeg tror hun er for lille til at få det fulde udbytte af bogen, da hun kun lige er fyldt 5 år her i sommer. Jeg tror ikke, at hun rigtig forstår det med protoner, elektroner og neutroner endnu. Men det er godt hun allerede nu ved, at ordene findes, for så bliver det helt sikkert nemmere at lære, når hun bliver ældre.
 • Nødvendighed: 3 ud af 5
  Jeg synes, det er vigtigt at lære børn omkring skolerelaterede ting, inden skolestart. Men for at den kunne få højere karakter, skulle der have været forklaret mere i detaljer omkring hvad naturvidenskab er. Det jeg føler mangler lidt i bogen, er mere omkring hvad et er atom? Hvad er proton, neutron og elektron? Jeg føler ikke min datter får forklaret hvad det præcist er. Bagefter måtte vi google lidt for at finde ud af, hvad de forskellige ting var. Men en god bog for de 6-8 årige.
 • Kvalitet: 5 ud af 5
  Bogen virker virkelig holdbar og den er i virkelig god kvalitet. Bogen er god til de små børn, da omslaget ikke er blødt, siderne er blanke og lidt tykkere end almindeligt papir, så de er nemme at tørre af for fedtede fingre. Billederne i bogen er virkelig kreativt lavet og de fanger selv mig, når vi sidder og læser i den.  Bogen er helt eventyr og har et flot billedeunivers. Jeg er virkelig kæmpe fan af udseendet på bogen. Noget jeg især lagde mærke til var at bogen ikke er særlig stor. Det gør det nemt for børnene at sidde med bogen selv og bladre i den.
 • Pris: 5 ud af 5
  Bogen koster 99,95 kroner, hvilket jeg syntes er en rigtig god pris. Alle kan være med og helt sikkert en bog jeg ville overveje, at købe.

Den samlede vurdering ad Familien Atom

 • Funktionalitet: 4,6 ud af 5
 • Nødvendighed: 2,6 ud af 5
 • Kvalitet: 4,6 ud af 5
 • Pris: 5 ud af 5